FACEnetwork videópályázat 2022

Kisüzemi vagy kézműves sajtot készítesz?
Szenvedélyes sajtkészítő vagy?

Mustasd be sajtod egyediségét egy rövid videóban és nevezz a FACEnetwork videópályázatára!

A FACEnetwork hatodik alkalommal hirdeti meg videópályázatát. Célunk, hogy az ágazatban dolgozók szemével mutassuk be az európai kisüzemi és kézműves sajtkészítők jelenlegi valóságát és sokszínűségét.

A versenyen részt vehet minden 18 éves vagy annál idősebb sajtkészítő- és tejtermelő/ tejipari dolgozó. A versenyben olyan leendő sajtkészítők és tejtermelők is részt vehetnek, akik képzésben vagy szakmai gyakorlaton vannak egy gazdaságban vagy kézműves tejüzemben.

Mit mutass be a videóban?
A verseny mottója: We (cheese)make the difference! Rövid snittekkel és más eszközökkel, például szóbeli kommentárral, felirattal, zenével… kell bemutatni:

 • Hogyan fejezi ki a sajtod a tájegységet és a kultúrát ahol dolgozol?
 • Mitől különleges vagy egyedi a sajtod?
 • Hogyan fejezi ki a sajtotok biológiai sokféleséget?
 • Hogyan fenntartható a gazdaságotok?
 • Hogyan jelenik meg a hagyományotok, örökségetek a sajtban?
 • Bármely európai nyelven fogadunk nevezéseket.

A beküldött videóknak a következőkre kell törekedniük:

 • saját, eredeti alkotás
 • nem sértheti mások jogait
 • tisztelettel kell lenniük a résztvevők és a potenciális közönség iránt, kulturális érzékenységet kell tanúsítaniuk és kerülniük kell az illetlen, sokkoló vagy zavaró képeket (pl. nem szabad benne embereket vagy állatokat bántani).

Hogyan lehet jelentkezni?
A videók hossza: 1-3 perc. A formátumra vonatkozóan nincs különösebb követelmény. A videó bármilyen technológiával rögzíthető, beleértve a mobiltelefonokat is, amennyiben aztán az ezen az oldalon található feltöltési alkalmazáson keresztül „szabványos” formátumban, bármely számítógépre letölthető formában elküldik. A feltöltést lehetővé tevő jelszó a 650983. Küldje el videóját 2022.09.25-ig. Személyenként csak egy videó tölthető fel.

Díjak
A tapasztalt sajtkészítőkből és sajttechnikusokból álló nemzetközi zsűri azt fogja értékelni, hogy a videó képes-e átadni egy széles közönség számára releváns üzenetet a kisüzemi/manufakturális sajtműhelyek valóságáról és egyediségéről. Az eredetiséget, az általános hatást és a művészi értéket is figyelembe veszik. A videó bemutatásához választott eszközök nem képezik értékelési szempontot – például a kommentár, a feliratozás, a zene, a nyelvezet stb. használata vagy hiánya.

A három díjazott videót közzéteszik a FACEnetwork weboldalán, és az összes résztvevő videót közzéteszik a FACEnetwork youtube csatornáján, valamint megosztják a közösségi médiában.

 1. Díj:
  Egy nemzetközi kisüzemi és kézműves sajtcsomag, amelyet a FACEnetworkhöz tartozó sajtkészítők válogatnak össze.

2. és 3. helyezettek díja:

A két döntős egy-egy könyvet kap az európai hagyományos sajtokról.