célja

  • objektív visszacsatolást nyújtani a sajtkészítő számára a bírálatra nevezett sajtról
  • a kiemelkedő minőségű sajtok megismertetése a fogyasztókkal, a gasztronómia képviselőivel, kereskedőkkel, hogy ezáltal jobb piaci pozícióba kerüljenek a sajtkészítők

Bírálati rendszer:

Képzett bíráink, a folyamatos továbbképzéseknek, tréningeknek köszönhetően fogyasztói központú és nemzetközi színvonalú bírálattal hozzásegítik a sajtkészítőket, hogy kiváló termékeik a hazai és nemzetközi piacon is megállják helyüket. Ahhoz, hogy ezt elérjük nem elegendő a sajtok fizikai, mikrobiológia paramétereit vizsgálni, mint például a zsírtartalom, szárazanyag tartalom, sűrűség stb., hanem a komplexitáshoz szükséges érzékszervi vizsgálat is. Ezzel tudjuk megállapítani hogy a fogyasztó számára az adott termék megítélése milyen lesz, megfelelő, átlagos vagy kiemelkedő.

A hazai bírálatban a nemzetközi trendeknek megfelelő bírálati rendszert használunk, amely figyelembe veszi a termék minden tulajdonságát, így biztosítva a készítő számára fogyasztói szempontú, nemzetközi színvonalú visszajelzést.

Dr. Kovács Gyöngyi

Sajtbíra

A sajtok szeretete végigkíséri az életemet, 2015-ben kezdtem önkéntes munkámat a Magyar Sajtkészítők Egyesületénél. Azóta a konferenciák szervezésében, a mustrák és egyéb rendezvények lebonyolításában segédkezem. Eközben folyamatosan képzem magam és erősítem a sajtokkal kapcsolatos tudásomat. Legmeghatározóbb élményeim közé két külföldi tanulmányi út tartozik, melyeken előbb a hagyományos erdélyi sajtkészítőket, később a professzionális svájci kisüzemeket nyílt lehetőségem megismerni. 2019-ben elvégeztem a sajtbíráló tanfolyamot, azóta a bírák táborát erősítem. Szívemhez legközelebb a svájci típusú hegyi sajtok állnak, de a kéksajtok, a félkemény sajtok és az ízesítés nélküli friss sajtok is le tudnak venni a lábamról.

Petrovszki Attila

SAJTBÍRA

Mindig is érdekelt az alkotás, igény volt/van bennem a maradandó jóra, a szépre, a valódi értékre. Úgy gondolom, hogy a sajtkészítés és az ehhez kapcsolódó sajtbírálat mindezt tökéletesen lefedi. Egy olyan izgalmas terület ez, amelyen a sajt életútja végigkövethető a legelőtől az érlelőig. Egy sajtban, ott van a tejelő állat lelki ès fizikai állapota, a flóra egyedisége, színessége, a sajtkészítő tudása és nem utolsósorban a környezetre jellemző egyedi mikrobiologiai háttér. Ezek halmazából alkotja meg a sajtkészítő azt az egyedi sajtot, ami időnként asztalunkra kerül bírálatra. Ezeket a sajtokat bíráljuk egy zárt rendszer szerint ezzel egyfajta tükröt adva a sajtkészítőnek a munkáját illetően.

Bányainé Sárdi Dorottya

Sajtbíra

Kicsi korom óta érdekelt mindennek a működése, keletkezése, a tej átalakulása pedig egyenesen lenyűgözött. Minthogy nem csupán egy módon, egy végeredményt kaphatunk, hanem végtelen számú, egyedi metamorfózison mehet keresztül és legalább ugyanennyi tényező befolyásolhatja eközben, izgalmas szemlélettel, kíváncsisággal és fantasztikus ízekkel ajándékozott meg. Ezt szeretném minél több emberrel megismertetni az országban és a minőségi, egyedi MAGYAR sajtok irányába terelni mind a készítőket, mind a fogyasztókat.

Egy vacsora sajtok nélkül olyan, mint egy félszemű szépasszony.

— Jean Anthelme Brillat-Savarin—