A nyers tej gyógyhatású lehet

Október elején tudományos konferencián vettünk részt Svájcban, az Európai Kézműves Sajtkészítők Egyesületének (FACEnetwork) szervezésében. Itt több más téma mellett táplálkozástudományi kérdések is előkertültek az egyik szekcióban, melyben két előadás foglalkozott a címben szereplő témával. Az egyiket a Bécsi Állatorovstudományi Egyetem, a másikat egy holland egyetem oktatója tartotta.

Megtudtuk, hogy fertőzéskor a szervezet egyik első védekező reakciója a vitaminok, nyomelemek elrejtése a májba és egyes immunsejtekbe. (1) A tápelemhiány nem csak a kórokozóknak káros, hanem a szervezet védekezésében szerepet játszó sejteknek is és ez hozzájárul a gyulladásos reakciók kialakulásához. Ha a gyulladás állandósul, az sokféle krónikus betegséget okozhat.

Ha megoldható tápelemek juttatása az érintett sejtekbe, az hozzájárul az immár ártalamas gyulladás megszűnéséhez. A nyers tejben a nyomelemek és a vitaminok jelentős részben a kolloid méretű fehérjékben vannak, például a vas a laktoferrin nevű fehérjében. Ezek a nehezen emészthető fehérjék vékonybélből a nyirokrendszerbe szívódnak fel és nem a vérbe, ahhonan az elrejtés történik. (1) Így a szervezet védekezésében szerepet játszó sejtek számra felvehetővé válnak. Viszont fontos, hogy ez csak nyers, kezeletlen tej esetén van így, mivel az érintett fehérjék hőérzékenyek és a homogenizálás roncsolja a szerkezetüket, kicsapja őket. Emellett számít az is, hogy mit eszik a tehén. Legeltetéskor érhető el a legmagas polifenol és flavonoid tartalom, ami növeli a tej vitamin tartalmát, szénás takarmányozásnál ezek mennyisége már kevesebb, de a legkevesebb a szilázsnál. (1)

Az eddigi vizsgálatok szerint különösen allergiás reakciók (hársfa és füvek virágpora, macskaszőr, ételallergia), asztma esetén előnyös a nyers tej fogyasztása. A nyers tej fogyasztását még a tejre érzékeny ember is jobban viseli. A különféle allergiás megbetegedések az EU állampolgárok 50%-át érintik. (2) A természet közeli élet erősíti az immunrendszert, viszont az erősen feldolgozott élelmiszer fogyasztása, pl. a tej erős hőkezelése, homogenizálása érzékenyít. (2) Az erejsztés nem teszi tönkre a tej egészségvédő hatását, sőt sokféle fehérje bomlásterméket, peptidet eredményez, ami hat az immunrendszerre. A vizsgálatok azt mutatják, hogy egyértelműen több a biológiailag aktív fehérje, peptid a nyers tejben és a belőle készült erjesztett tejtermékekekben. (2)

Priv.Doz. Dr. Franziska Roth-Walter: Micronutrient-transport by whey proteins: A missing link to health and immune resilience.

A nyers tej ugyanakkor higiéniai szemponból aggályos lehet, ha nem kellően tiszta. Kólibaktérium, szalmonella, lisztéria vagy TBC kórokozójának forrása lehet, nem véletlenül terjedt el a pasztőrizálás, nyers tej forgalmazását, fogyasztását számos országban korlátozzák. A tej nyers jellege kb. 60 °C-ig történő melegítésig őrizhető meg. Ezen a hőfokon csak termizálás lehet, ami csak gondos tejtermelés, tejkezelés esetén jelent megnyugtató megoldást. Ezért a gyógyszeripar tej alapú táplálékkiegészítőkkel törekszik összehangolni a higiéniai szempontokat a kedvező egészségügyi hatásokkal. Tejsavópor koncentrátum készítésével kísérleteznek, mely pl. laktoglobulint tartalmaz, ami jó cinkforrás is. (1) A fejlesztésnél fontos szempont, hogy a táplálékkiegészítőben lévő anyagok a nyirokrendszerbe és ne a vérbe kerüljenek.

Dr. Betty van Esch: Raw milk and Raw milk Kefir for the dietary management of allergic diseases

A fentiek alapján azt tudjuk tanácsolni a kistermelőknek, hogy amennyire lehetőségeik engedik, törekedjenek a legeltetésre, szénás takarmányozásra. Egy-egy tehénre sokkal több figyelmünk juthat és ez lehetőséget ad a kezünkbe, hogy jó minőségű és nagy tisztaságú tejet termeljünk. Ha a vizsgálati eredmények alapján sikerült nagy tisztaságú tejet előállítani, akkor – esetleg enyhe hőkezelés után – érdemes belőle a nyers tej kedvező élettani hatásait megőrző tejterméket, pl. kefírt vagy sajtot készíteni. A kedvező élettani hatás a tej vizes részében jelentkezik, a zsírtartalom szerepe kicsi, ezért a belőle készült termékeket alávethetjük jelentősebb hőkezelésnek, a nagyobb élelmiszerbiztonság érdekében. (2) Utána már nincs más hátra, csak az eladás, melynek során fontos, hogy hangsúlyozzuk, tudatosítsunk a termékünk egészségre tett többlet kedvező hatását, segítve a fogyasztó egészségtudatos hozzáállását és annak belátását, hogy milyen többletet kap az esetlegesen magasabb árért cserébe. Ezzel hozzájárulhatunk a magasabb hozzáadott értékű helyi termékek méltó megbecsüléséhez, a hazai kézműves élelmiszeripar és ezáltal saját munkánk, megélhetésünk megmaradásához.

Felhasznált irodalom:

(1) Priv.Doz. Dr. Franziska Roth-Walter: Micronutrient-transport by whey proteins: A missing link to health and immune resilience.
13th FACE Conference „Roh – Cru – Raw”, Grangeneuve-Fribourg, 2023.10.13
elérhetőség: https://www.face-network.eu/ref/b5772b12-0b55-4979-b707-290a6d9955b4
utolsó megtekintés: 2023. november 12.

(2) Dr. Betty van Esch: Raw milk and Raw milk Kefir for the dietary management of allergic diseases
13th FACE Conference „Roh – Cru – Raw”, Grangeneuve-Fribourg, 2023.10.13
elérhetőség: https://www.face-network.eu/ref/9bffe5e8-62de-4b12-9ff0-9e6de9f66715
utolsó megtekintés: 2023. november 12.