Helyszíne:, Martonvásár, Emlékezés tere 2.
Sajtbírálat időpontja: 2025. október 2. csütörtök
Nevezés határideje: 2025 szeptember 25. (éjfél)
Nevezés:
- A sajtversenyre jelentkezni a sajtkészítő online regisztrációjával, majd a termék online nevezésével lehet a https://nevezes.sajtkeszitok.hu/login felületen. Az a sajtkészítő, aki rendelkezik regisztrációval bármely a Magyar Sajtkészítők Egyesülete által szervezett sajtversenyre, annak elegendő bejelentkezni ezen a felületen a termék nevezéséhez.
- jelentkezési határidő: 2025. szeptember 25. (éjfél)
- a verseny nevezési díja: a Magyar Sajtkészítők Egyesülete tagjai számára ingyenes 2 termékminta, azok számára, akik nem tagjai az egyesületnek: 10.000 Ft/termékminta, amely tartalmazza a minták Magyarország területéről futárszolgálattal történő szállításának díját a bírálat helyszínére.
- termelőnként maximum 3 minta nevezhető
- Nevezési díj befizetése:
- online: https://www.sajtkeszitok.hu/termek/13-sajtmustra-minta-nevezes/
- vagy utalással a Magyar Sajtkészítők Egyesülete bankszámlájára – OTP Bank Nyrt. 11703006-20075110, közlemény: 13. Sajtmustra nevezési díj
A sajtversenyre nevezhető termékkategóriák azonosítókkal
1. | Túrók, friss lágy sajtok |
1.1. | Túrók |
1.1.1. | Rögös állományú túró |
1.1.2. | leveles állományú túró |
1.1.3. | juhtúró |
1.2. | Friss sajtok |
1.2. 1. | Natúr friss sajtok |
1.2.1.1. | Fehér sajt |
1.2.1.2. | Krém fehér sajt |
1.2.3. | Gomolya |
2. | Orda (ricotta), zsendice, orda sajt |
2.1. | Orda, zsendice |
2.2. | Orda sajt |
3. | Savanyított tejtermékek |
3.1. | Tejföl |
3.2. | Natúr joghurt |
3.3. | Natúr kefir |
3.4. | Vajak |
4. | Érlelt félkemény és kemény sajtok |
4.1. | Félkemény sajtok |
4.1.1. | Röglyukas félkemény sajtok |
4.1.2. | Erjedési lyukas félkemény sajtok |
4.1.3. | Zárt tésztájú félkemény sajtok |
4.1.4. | Kékpenésszel érő félkemény sajtok |
4.1.5. | Hevített, gyúrt sajtok |
4.2. | Kemény sajtok |
4.2.1. | Zárt tésztájú kemény sajtok |
4.2.2. | Erjedési lyukas kemény sajtok |
4.2.3. | Cheddarozással készült zárt tésztájú kemény sajtok |
5. | Kéregflórával érő sajtok |
5.1. | Fehér penésszel érő lágy sajtok |
5.2. | Rúzs flórával érő lágy sajtok |
6. | Sajtkülönlegességek, sajtdesszertek |
6.1. | Sajtkülönlegességek |
6.2. | Sajt desszertek |
Kérjük nevezéskor a termék leírásban jelezze, ha nyerstejből készült terméket nevez, ha a megszokott technológiától, mérettől, jellemzőktől tudatosan eltér, módosított íz vagy formavilágot szeretne elérni valamely területre jellemzően. Pl. izlandi joghurt készítése, hevített, gyúrt sajtok megjelenési formáinak eltérése (parenyica), stb.
Minták leadása:
Futárszolgálattal:
A versenyre nevezett mintákat futárszolgálattal is eljuttathatja, ennek költségét a nevezési díj tartalmazza. Amennyiben a futárszolgálatot szeretné igénybe venni, kérjük a nevezés alkalmával ezt jelezze és felvesszük Önnel a kapcsolatot.
Személyesen: A versenyre nevezett mintákat két helyszínen lehet leadni.
- Csíz Sajtműhely telephelyén Baracskán, a Templom utca 6-ban.
Bejelentkezés szükséges, kontakt telefonszám: +36203330102 Kun Anita
Minták leadása szeptember 29 hétfő és október 1, szerda között lehetséges.
- Brunszvik-Beethoven Közösségi Ház, Martonvásár, Emlékezés tere 2.
Minták leadása október 2, csütörtökön 08:00-09:30 óráig lehetséges.
FONTOS: október 2-án délelőtt 09:30 után, terméket NEM áll módunkban átvenni!
A részvétel feltételei:
- csak olyan sajt nevezhető, ami tehén-, juh-, kecske-, bivalytejből készült! A termék hozzáadott mesterséges színezéket és aromát nem tartalmazhat. Ízesített terméket NEM áll módunkban átvenni, és elbírálni!
- a készítő kizárólag saját termékét nevezheti a versenyre. Viszonteladók, kereskedők nem nevezhetnek más készítők termékeivel.
- egy készítő több termékét is benevezheti a bírálatra (maximum 3 minta)
- Kérjük, csak olyan terméket nevezzenek, amelyek értékesítése már folyik, a versenyszabályzatnak megfelelően nem áll módunkban kizárólag a versenyre gyártott termékeket bírálni!
- a versenyen résztvevő terméknek meg kell felelni a versenyszabályzat követelményeinek
Versenyszabályzat – Sajtmustra
Sajtminták:
A versenyre előre regisztrált termékekből – hogy a küllemi jellemzők is jól kivehetők legyenek – az alábbiak szerint kérünk mintát leadni:
- 15 cm átmérő vagy kisebb sajt esetén egész sajtot / sajtokat (de min. 1 kg mennyiséget)
- 15 és 25 cm átmérő közötti sajt esetén fél vagy egész sajt, de min. 1,5 kg
- 25 cm átmérő fölött akkora sajtcikket, amelyen jól látható az alsó – felső – oldalsó sajtkéreg (min. 3 kg
- Savanyított tejtermékekből (Joghurt, kefir, tejföl, vaj), túróból az eredeti kiszerelésben 3db de min. 0,5 kg mennyiséget
Bírálat:
A verseny anonim módon zajlik, a versenyszabályzatban meghatározott módon, szakképzett sajtbírák közreműködésével 100 pontos bírálati rendszer alkalmazásával. A versenyszabályzatot és a bírálati szempontrendszert tartalmazó dokumentum: Versenyszabályzat – Sajtmustra, Bírálati szempontrendszer – Sajtmustra
A bírálat A kiválóan szereplő tételeket a zsűri 86-90 pontig bronz, 91-95 pontig ezüst és 96-100 pontig arany éremmel (oklevéllel) jutalmazza. A díjazás célja a sajtok népszerűsítése, a jó minőségű termékek mind szélesebb körű megismertetése.
Nevezéssel kapcsolatos, szakmai kérdések:
Tim Zoltán, tel.:+36309527909, email: sajtkeszitokegyesulete@gmail.com
Szállítással kapcsolatos kérdések: Kun Anita, tel.: +36203330102