Barion Pixel

13. Sajtmustra – Versenykiírás

Helyszíne:, Martonvásár, Emlékezés tere 2.
Sajtbírálat időpontja:
2025. október 2. csütörtök
Nevezés határideje: 2025 szeptember 25. (éjfél)

Nevezés:

  • A sajtversenyre jelentkezni a sajtkészítő online regisztrációjával, majd a termék online nevezésével lehet a https://nevezes.sajtkeszitok.hu/login felületen. Az a sajtkészítő, aki rendelkezik regisztrációval bármely a Magyar Sajtkészítők Egyesülete által szervezett sajtversenyre, annak elegendő bejelentkezni ezen a felületen a termék nevezéséhez.
  • jelentkezési határidő: 2025. szeptember 25. (éjfél)
  • a verseny nevezési díja: a Magyar Sajtkészítők Egyesülete tagjai számára ingyenes 2 termékminta, azok számára, akik nem tagjai az egyesületnek: 10.000 Ft/termékminta, amely tartalmazza a minták Magyarország területéről futárszolgálattal történő szállításának díját a bírálat helyszínére. 
  • termelőnként maximum 3 minta nevezhető
  • Nevezési díj befizetése:
    • online: https://www.sajtkeszitok.hu/termek/13-sajtmustra-minta-nevezes/
    • vagy utalással a Magyar Sajtkészítők Egyesülete bankszámlájára – OTP Bank Nyrt. 11703006-20075110, közlemény: 13. Sajtmustra nevezési díj

A sajtversenyre nevezhető termékkategóriák azonosítókkal

1.Túrók, friss lágy sajtok 
1.1.Túrók
1.1.1.Rögös állományú túró
1.1.2.leveles állományú túró 
1.1.3.juhtúró
1.2.Friss sajtok
1.2. 1.Natúr friss sajtok
1.2.1.1.Fehér sajt
1.2.1.2.Krém fehér sajt
1.2.3.Gomolya
2. Orda (ricotta), zsendice, orda sajt 
2.1.Orda, zsendice
2.2.Orda sajt
3.Savanyított tejtermékek 
3.1.Tejföl
3.2.Natúr joghurt
3.3.Natúr kefir
3.4.Vajak
4.Érlelt félkemény és kemény sajtok
4.1.Félkemény sajtok
4.1.1.Röglyukas félkemény sajtok
4.1.2.Erjedési lyukas félkemény sajtok
4.1.3.Zárt tésztájú félkemény sajtok
4.1.4.Kékpenésszel érő félkemény sajtok
4.1.5.Hevített, gyúrt sajtok
4.2.Kemény sajtok
4.2.1.Zárt tésztájú kemény sajtok
4.2.2.Erjedési lyukas kemény sajtok
4.2.3.Cheddarozással készült zárt tésztájú kemény sajtok
5.Kéregflórával érő sajtok
5.1.Fehér penésszel érő lágy sajtok
5.2.Rúzs flórával érő lágy sajtok
6.Sajtkülönlegességek, sajtdesszertek
6.1.Sajtkülönlegességek
6.2.Sajt desszertek

Kérjük nevezéskor a termék leírásban jelezze, ha nyerstejből készült terméket nevez, ha a megszokott technológiától, mérettől, jellemzőktől tudatosan eltér, módosított íz vagy formavilágot szeretne elérni valamely területre jellemzően. Pl. izlandi joghurt készítése, hevített, gyúrt sajtok megjelenési formáinak eltérése (parenyica), stb.

Minták leadása: 

Futárszolgálattal

A versenyre nevezett mintákat futárszolgálattal is eljuttathatja, ennek költségét a nevezési díj tartalmazza. Amennyiben a futárszolgálatot szeretné igénybe venni, kérjük a nevezés alkalmával ezt jelezze és felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Személyesen: A versenyre nevezett mintákat két helyszínen lehet leadni.

  1. Csíz Sajtműhely telephelyén Baracskán, a Templom utca 6-ban.

Bejelentkezés szükséges, kontakt telefonszám: +36203330102 Kun Anita

Minták leadása szeptember 29 hétfő és október 1, szerda között lehetséges.

  1. Brunszvik-Beethoven Közösségi Ház, Martonvásár, Emlékezés tere 2.

Minták leadása október 2, csütörtökön 08:00-09:30 óráig lehetséges.

FONTOS: október 2-án délelőtt 09:30 után, terméket NEM áll módunkban átvenni!

A részvétel feltételei:

  • csak olyan sajt nevezhető, ami tehén-, juh-, kecske-, bivalytejből készült! A termék hozzáadott mesterséges színezéket és aromát nem tartalmazhat. Ízesített terméket NEM áll módunkban átvenni, és elbírálni!
  • a készítő kizárólag saját termékét nevezheti a versenyre. Viszonteladók, kereskedők nem nevezhetnek más készítők termékeivel.
  • egy készítő több termékét is benevezheti a bírálatra (maximum 3 minta)
  • Kérjük, csak olyan terméket nevezzenek, amelyek értékesítése már folyik, a versenyszabályzatnak megfelelően nem áll módunkban kizárólag a versenyre gyártott termékeket bírálni!
  • a versenyen résztvevő terméknek meg kell felelni a versenyszabályzat követelményeinek

Versenyszabályzat – Sajtmustra

Sajtminták:

A versenyre előre regisztrált termékekből – hogy a küllemi jellemzők is jól kivehetők legyenek – az alábbiak szerint kérünk mintát leadni:

  • 15 cm átmérő vagy kisebb sajt esetén egész sajtot / sajtokat (de min. 1 kg mennyiséget)
  • 15 és 25 cm átmérő közötti sajt esetén fél vagy egész sajt, de min. 1,5 kg 
  • 25 cm átmérő fölött akkora sajtcikket, amelyen jól látható az alsó – felső – oldalsó sajtkéreg (min. 3 kg
  • Savanyított tejtermékekből (Joghurt, kefir, tejföl, vaj), túróból az eredeti kiszerelésben 3db de min. 0,5 kg mennyiséget

Bírálat:
A verseny anonim módon zajlik, a versenyszabályzatban meghatározott módon, szakképzett sajtbírák közreműködésével 100 pontos bírálati rendszer alkalmazásával. A versenyszabályzatot és a bírálati szempontrendszert tartalmazó dokumentum: Versenyszabályzat – Sajtmustra, Bírálati szempontrendszer – Sajtmustra 

A bírálat A kiválóan szereplő tételeket a zsűri 86-90 pontig bronz, 91-95 pontig ezüst és 96-100 pontig arany éremmel (oklevéllel) jutalmazza. A díjazás célja a sajtok népszerűsítése, a jó minőségű termékek mind szélesebb körű megismertetése. 

Nevezéssel kapcsolatos, szakmai kérdések: 

Tim Zoltán, tel.:+36309527909, email: sajtkeszitokegyesulete@gmail.com

Szállítással kapcsolatos kérdések: Kun Anita, tel.: +36203330102

×
×

Cart