Sajtverseny kiírás – XXV. Gyomaendrődi Sajt- és Túrófesztivál

Versenykiírás a XXV. Gyomaendrődi Sajt- és Túrófesztivál keretében megszervezett SAJTVERSENYRE

A Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál keretében lebonyolított sajtversenyeknek a sikere és hosszú sora bizonyítja, hogy fontos és rangos eleme a fesztiválnak és komoly mércéje a sajtoknak. A korábbi évekhez hasonlóan várjuk a friss és érlelt sajtokat, túrókat, melyeket a Magyar Sajtkészítők Egyesületének sajtszakmai zsűrije fogja értékelni, pontozni. Az anonimitásról a szervezők gondoskodnak.

A sajtokat nevezni kizárólag online formátumban, a jelentkezési felületen a nevezési lap kitöltésével lehetséges! Csak a hibátlanul kitöltött, egyértelmű nevezési lapokat fogadjuk el! A nevezési lapok beérkezési határideje, tehát a nevezés utolsó határideje: 2024. április 28. A határidőn túl nevezésre nincs lehetőség!!!

A nevezési felület itt található: https://nevezes.sajtkeszitok.hu/login

A verseny időpontja és helyszíne: 2024. 05. 03. péntek 10:00-től. Bethlen Gábor SZKI, 5500 Gyomaendrőd, Hősök útja 40.

A nevezési díj befizetésének 2 módja:

1. átutalással – a nevezési díj beérkezésének határideje: 2024. április 26.

Számlázási adatok (a nevezési díjakat ide kérjük átutalni): Kedvezményezett neve: Kállai Ferenc Integrált Kulturális Intézmény és Művelődési Ház Számlavezető: MBH Bank Nyrt. Számlaszám: 53200125-11088372 

Kérjük, hogy a közleménybe mindenképpen írja be a „SAJTVERSENY” szót és a saját nevét és lakcímét (a számlázás megkönnyítése miatt)! A számlát a befizetett összegről a Kállai Ferenc Művelődési Központ állítja ki és postázza.

2. a verseny napján személyesen – kizárólag készpénzt fogadunk el a helyszínen!

A sajtok/termékek beérkezésének 2 módja:

1. csomagküldőn keresztül 2024. 04. 29.-én (esetleg 30.-án) elküldve

2. személyesen leadva a verseny napján 2024. 05. 03. délelőtt 07:30-tól 9:00-ig leadva (kérnénk az időpont betartását!!!)

Nevezési díjak:

1. csomagküldéssel érkező sajtok esetén:

Egy termelő, üzem, sajtkészítő nevezési díja 5.000 Ft, sajtonként +2.000 Ft (ha egy sajtot nevez, akkor 7.000 Ft, ha kettőt, akkor 9.000 Ft, stb.) Egy termelő maximum 5 termékkel nevezhet, akár azonos, akár különböző kategóriában /lehet mind az 5 érlelt sajt (különböző ízesítés vagy érlelési idő/metódus!!), de lehet 2 féle parenyica tekercs, 1 érlelt sajt, és 2 féle cheddar/.

2. személyesen leadva a verseny napján:

Egy termelő, üzem, sajtkészítő nevezési díja 8.000 Ft, sajtonként +2.000 Ft (ha egy sajtot nevez, akkor 10.000 Ft, ha kettőt, akkor 12.000 Ft, stb.) Egy termelő maximum 5 termékkel nevezhet, akár azonos, akár különböző kategóriában (lehet mind az 5 ízesített gomolya, de lehet 1 parenyica, 1 túró és 3 érlelt kemény sajt).

Fontos technikai részletek:

 • A nevezési díj megfizetése nélkül a nevezett terméket nem bírálja el a zsűri, a nevezési díjat ÁTUTALÁSSAL, illetve a helyszínen KÉSZPÉNZBEN áll módunkban elfogadni.
 • A nevezési lapon minden információt kérnénk kitölteni.
 • A sajt kategóriájának kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy a natúr (ízesítés nélküli) terméket a helyes kategóriába sorolja. Minden ízesített terméket a SAJTKÜLÖNLEGESSÉGEK kategóriába szükséges besorolni.
 • A termék leírásánál kérjük az egyértelmű, lényegre törő, de kimerítő megfogalmazást. Minden fontos információnak szerepelnie szükséges, ami a sajttal kapcsolatos, de földrajzi megnevezéseket, készítő nevét, becenevét, országosan is egyedi tulajdonságokat, költői magaslatokat ebben az esetben kérjük, kerülje, hogy az anonimitás valóban teljes körű lehessen. Ízesített sajt/termék esetében az ízesítő anyagokat (fűszer, zöldség, stb.) kérnénk feltüntetni (több esetén a legdominánsabb 3-at, vagy a fantázianevét, pl: provance-i fűszerkeverék).
 • Kérjük, hogy a sajtok leadásakor/elküldésekor a határidőket szíveskedjék betartani.
 • A sajtok elküldésekor/leadásakor kérnénk, hogy a nevezéskor kapott azonosító kódot (három betű és három szám) a sajt csomagolására, dobozára felírni, felragasztani szíveskedjen!!!
 • Bármilyen esetleges változásról a szervezőket e-mailben vagy telefonon, időben értesíteni szíveskedjen (technikai és egyéb kérdésekkel bátran forduljon ide: Dr. Kovács Gyöngyi; kovacs.gyongyi@uni-mate.hu; +36205205002).
 • Érzékeny élelmiszeripari termék lévén, kérnénk a higiéniás követelmények betartását. A sajt/termék nem megfelelő csomagolása miatt bekövetkezett minőségromlásért a szervező nem vállal felelősséget!
 • A nevezési díjak a 2022-eshez képest nem változtak, sőt, a csomagküldéssel nevezett sajtok nevezési díja a 2021-évivel azonos, mert extra költségként felmerülnek az alábbiak: jégakku, hűtőtáska, csomag feladási költsége (ezek a termelőt/sajtkészítőt terhelik). Az említett kellékeket nem áll módunkban visszaszolgáltatni.
 • A csomagküldést kérjük, hogy a füstölt, félkemény és érlelt sajtok esetén alkalmazzák az alábbiak szerint (nem javasoljuk a friss/1-2 nap szavatossági idejű és a folyékony állagú termékek csomagküldését!!):
  • kövessék a nagy csomagküldő szolgáltatók csomagolási útmutatóját, ami alapján egy nagy dobozba valamilyen kitöltőanyaggal középen „rögzítve” (például: https://www.obi.hu/koeltoezteto-dobozok/terkitoelto-15-l/p/3010022  vagy újságpapír galacsinok, régi hungarocell darabkák, kartonlapok, buborékfólia, stb.), a 24 órás kiszállítást választva április 29.-én (esetleg 30.-án) küldjék el a sajtokat a következő címre: Dr. Kovács Gyöngyi 5502 Gyomaendrőd Kodály Z. u. 8/1.

Nevezési feltételek:

 • sajt esetében minimum 800 g-os terméket áll lehetőségünkben átvenni (kivételt képez ez alól az ennél kisebbre formázott, különálló készítmény, pl. parenyica tekercs). 300 g alatti termékből 3 db-ot kérünk a bírálat zökkenőmentes lebonyolítása érdekében. Érlelt sajt esetén a kéreg is szükséges! Fehérpenészes sajt nem vágható meg, az egészet egyben szükséges leadni bírálatra!
 • 15 cm átmérő vagy kisebb sajt esetén egész sajtot / sajtokat (de min. 0,8 kg mennyiséget)
 • 15 és 25 cm átmérő közötti sajt esetén fél vagy egész sajt, de min. 1 kg
 • 25 cm átmérő fölött akkora sajtcikket, amelyen jól látható az alsó – felső – oldalsó sajtkéreg (min. 1,5 kg)
 • savanyított tejtermékek, túrók, sajtkrémek, túrókészítmények, sajtdesszertek, sajtkülönlegességek esetében az értékesítésre hagyományosan is szolgáló műanyag/üveg tárolóban vagy záródó, élelmiszer tárolására alkalmas dobozban kérjük a terméket. Ha 300 g-nál kisebb, akkor 3 db-ot szükséges hozni. Minden esetben higiénikusan lezárt/csomagolt terméket veszünk csak át!
 • nevezhető: tehén, kecske, juh vagy bivaly tejéből előállított sajtok és tejtermékek.
 • Kérjük nevezéskor a termék leírásban jelezze, ha nyerstejest terméket nevez vagy a megszokott technológiától tudatosan eltér, módosított állagot, ízvilágot szeretne elérni valamely területre jellemzően.

Általános szabályok, egyéb információk:

 • A 2024-es Gyomaendrődi Sajtverseny lebonyolítója a Magyar Sajtkészítők Egyesülete, technikai szervező Dr. Kovács Gyöngyi. A verseny a Magyar Sajtkészítők Egyesületének közel fél évtizedes múltra visszatekintő bírálati rendszerére alapul, a sajtbírák komoly hazai és nemzetközi gyakorlattal bíró szakemberek.
 • Nevezni csak saját termékkel lehet (kereskedők, termelők más gyártó termékeivel nem nevezhetnek)! Kezdő, hobbi, tanuló sajtkészítők termékeit is várjuk!
 • Növényi termékkel és a felsorolt állatokon kívüli tejből készült termékkel nevezni nem lehet!
 • A nevezett sajtok/tejtermékek 30%-a kerül díjazásra.
 • A nevezett sajtból (dokumentálva a megadott napon készült termék) a termelőnek az otthonában/üzemben/kereskedésében rendelkeznie kell még (raktárkészlet vagy elkülönített minta formájában) a kétes döntések, újrabírálás vagy az esetlegesen felmerülő élelmiszerbiztonsági kockázat (nyomonkövethetőség!!!) esetére a termékből.
 • Nevezési díj vissza nem téríthető, ha a csomagfeladás időpontja nem megfelelő (nem ér a verseny helyszínére időben), ha a csomagolás nem megfelelő kivitelezése miatt a termék formai/állagbeli negatív változásokat szenvedett el.
 • A termékekről a verseny után bírálati leírás készül, amit a versenyt követő héten a termelő számára e-mailen eljuttat a szervező.
 • A zsűri döntése és az értékelések minden esetben jószándékúak, a megfogalmazott kritikák a termék javításának lehetőségét célozzák.
 • A szervező mindent megtesz annak érdekében, hogy a beadott termékminták szigorúan anonimek legyenek. Ennek érdekében a csomagolás felismerhető részét eltávolítja vagy leragasztja.
 • A versenyt követő napon, 2024. 05. 04.-én, szombaton 16:30 kerül sor az eredményhirdetésre a Gyomaendrődi Sajt- és Túrófesztivál Sajtudvarában. Az oklevelet személyesen vehetik át a termelők, ennek hiányában azok kipostázásra kerülnek. Az érmet szerzők listája a Magyar Sajtkészítők Egyesületének és az esemény facebook oldalán is publikálásra kerül.

A szervezés és a lebonyolítás során segítséget nyújtottak a következők, akiknek a közreműködését és/vagy támogatását köszönjük!