Magyar sajtkészítők nemzetközi vérkeringésben

Az Európai Kisüzemi és Kézműves Sajtkészítők Hálózatának tagja lett a Magyar Sajtkészítők Egyesülete. 

A FACEnetwork (Farmhouse and Artisan Cheese & Dairy Producers European Network) 2009-ben alakult, 16 európai ország sajtkészítő érdekképviseleti szervezetei, tejipari képző és kutató intézetei alkotják a tagságot. A Magyar Sajtkészítők Egyesülete első magyar szervezetként csatlakozott a hálózathoz.

Célunk, hogy a csatlakozással elősegítsük a hálózatosodást, a nemzetközi kapcsolatépítést és tudásmegosztást az európai és a magyar sajtkészítők között.

FACEnetwork tagországok (forrás: face-network.eu)

A FACEnetwork elsődleges tevékenysége a kisüzemi és kézműves sajtkészítők érdekképviselete az európai színtéren. Lobbitevékenységeik mellett több munkacsoportban dolgoznak a sajtkészítők szakmai fejlesztésén. A higiéniai munkacsoport jógyakorlatok összegyűjtésével segíti az európai higiéniai előírásoknak való megfelelést, míg a marketing munkacsoport kampányokat indít a hagyományos európai kisüzemi sajtok megismertetése érdekében. Egy közös projekt eredményeképp jött létre a „sajthiba adatbázis”, mely a sajtkészítőket segíti esetleges sajthibák beazonosításában.