2018. április 26.

IFCHEESE - Gyúrt sajt készítésének technológiája, 2018. február - Görögország

Elkészítése nagyon hasonlatos a Kaskaval sajtéhoz. 
Juhtejből készítik.

1. A tejet nem pasztőrözik, nyers tejből készítik.

2. Beoltják tejoltóval (por, feloldják, márka fotózva), majd 40 percig pihen.

3. Az alvadék felvágása, kavarása, ülepítése.

4. Alvadék préselése fél-egykg/sajtkg erővel, savanyítás (chedarozás), PH csökkentésse 5,1 értékre.

5. A gomolyasajt aprítása, felvágása.

6. A felvágott gomolyát 5 %-os sótartalmú 80 °C-os savós gyúrógépen engedik keresztül (átgyúrják), ömlesztik.

7. Az így kapott masszát kézzel is átgyúrják, nagy szemű, durva sóval összekevert szárított fűszerkeverékkel összedolgozzák (fűszerezik).

8. Ezt a masszát kézzel formázzák a kb. 5 kg-os formába.

9. Pihentetést követően viaszolják.

10. Kiszállítást megelőzően vákuum-fóliázzák és címkézik.

Alább néhány fényképen és rövid videófilmeken megmutatjuk a gyúrt sajt készítésének lépéseit.

FÉNYKÉPEK (9 darab)

Gyúrt sajt készítése I. - Görögország, 2018. február

Gyúrt sajt készítése II. - Görögország, 2018. február

Gyúrt sajt készítése III. -
Görögország, 2018. február

Gyúrt sajt készítése IV. -
Görögország, 2018. február

Gyúrt sajt készítése V. - Görögország, 2018. február

Gyúrt sajt készítése VI. - Görögország, 2018. február

Gyúrt sajt készítése VII. -
Görögország, 2018. február
Gyúrt sajt készítése VIII. - Görögország, 2018. február

Gyúrt sajt készítése IX. - Görögország, 2018. február


RÖVID VIDEÓFILMEK (8 darab)


I. A tej a szűrőruhán keresztül való szűrést követően sajtkádba kerül. 



II. A juhtejből készült alvadék aprítása. 



III. A felaprított gomolya ebbe a kádba kerül. 



IV. Chedarozás: a felaprított gomolyasajt a gyúrógépbe kerül; 
5 %-os, 80 C-os savóban hevül, majd kifolyik a gyúrógép száján keresztül.



V. A gyúrógépből kifolyt sajtmassza gyúrása, fűszerezése.



VI. Fűszerezés, sózás, formába helyezés.



VII. Sajtmassza formázása.



VIII. Érlelőben a sajtok.




Írta és fotózta+videózta: Szilvás Erzsébet és Varga György, magyar résztvevők


Nincsenek megjegyzések: