2018. április 17.

IFCHEESE - Feta sajt készítésének technológiája, 2018. február - Görögország

Juhtejből készítik.

1. Pasztőrözés (67,8 C fokon, 20 percig).

2. Az oltási hőmérsékletre visszahűtött tejhez kalcium-kloridot és thermofil-kultúrát adtak.

3. A 40 perc alvadási idő után az alvadékot késsel hosszanti és keresztirányban felvágták.

4. Az alvadék kb. 1 cm savóréteget képezett, amikor hárfával tovább aprították az alvadékot, kb. 2x2x2 cm nagyságú kockákra.

5. Pihentették és kavarták az alvadékot, majd a megfelelő méretűvé zsugorodott rögöket savóval együtt feta-formákba szedték.

6. Miután az alvadék a savó egy részét elvesztette, nagy szemű, kevés durva sóval a sajtok felületét beszórták. A durva só használatának az oka az, hogy a lassú sóoldódás miatt a sajt felületén nem képződik kemény réteg.

7. A környezeti hőmérséklet kb. 22 C fok volt. Annak érdekében, hogy a sajt PH-értéke ne csökkenjen drasztikusan, a helyiség hőmérsékletét 18 C fokra csökkentik a csöpögés ideje alatt.

8. A sajtot először kb. 12 óra elteltével fordítják meg.

9. A sajtot 24 óra elteltével páclébe helyezik, amelynek a sótartalma kb. 4 %, a PH-érték 4,7.
Majd légmentes nagyméretű fém dobozokba zárják.

10. Érési ideje 30 nap 4 C fokon.

Alább néhány fényképen és rövid videófilmeken megmutatjuk a Feta sajt készítésének lépéseit.

FÉNYKÉPEK (6 darab)

Feta sajt készítése I. - Görögország, 2018. február

Feta sajt készítése II. - Görögország, 2018. február

Feta sajt készítése III. - Görögország, 2018. február

Feta sajt készítése IV. - Görögország, 2018. február

Feta sajt készítése V. - Görögország, 2018. február

Feta sajt készítése VI. - Görögország, 2018. február

RÖVID VIDEÓFILMEK (13 darab)


I. Feta alvadék ellenőrzése. 



II.1. Feta alvadék felvágása. 



II. 2. Feta alvadék felvágása. 



II.3. Feta alvadék felvágása. 



III.1. Feta alvadék ülepítése. 



III.2. Feta alvadék ülepítése. 



III.3. Feta alvadék ülepítése. 



IV.1. Feta alvadék kiszedése formába. 



IV.2. Feta alvadék kiszedése formába. 



V.1. Feta alvadék csöpögtetése. 



V.2. Feta alvadék csöpögtetése. 
Nagyszemű tengeri sóval enyhén besózzák a sajt felszínét.



VI.1. Feta sajt kóstolása. 



VI.2. Feta sajt kóstolása. 



Írta és fotózta+videózta: Szilvás Erzsébet és Varga György, magyar résztvevők


1 megjegyzés:

Éva Molnár írta...

Tisztelt Posztíró!
Érdeklődnék, hogy a feta készítéséhez hány liter tejhez mennyi oltót használtak?
Köszönettel:
Savanya-Molnár Éva